Tilrettelegging for transpersoner

Hva gjør en arbeidsgiver når en ansatt kommer og forteller at den er en transperson som er i kjønnskorrigerende prosess og skal skifte kjønn fra mann til kvinne?

Aker Solutions MH i Kristiansand fikk utfordringen i 2007 da en ansatt fortalte det til sin nærmeste leder. Lederen ga klar beskjed om at dette takler vi. Deretter gikk lederen til personalavdelinga og de involverte bedriftshelsetjenesten for å få ekstern kompetanse. Personalavdeling, bedriftshelsetjeneste og den ansatte laget i samarbeid en plan for videre informasjon og oppfølging. – Hvem skal få hvilken informasjon til hvilket tidspunkt var viktig å planlegge.

Det ble laget et skriv til intranett med informasjon. Samme dag var det avdelingsmøte hvor både leder og den ansatte informerte om kjønnskorrigering og at når juleferien var over ville personen komme på jobb som kvinne. Etter informasjon var gitt internt, ble kunder og leverandører med informert.

Før personen kom tilbake på jobb som kvinne, ble de praktiske oppgavene fra bedriftens side løst. Det ble opprettet ny epostadresse, nytt og riktig navn ble påført ansattoversikten og det ble tatt nytt bilde til telefonliste. I tillegg måtte personalregisteret overstyres slik at det ble riktig kjønn der. Det var en utfordring, når registeret i utgangspunktet definerer kjønn ut fra personnummeret.

Det viste seg at de praktiske oppgavene ikke var planlagt nøye nok i forkant og at det tok mer tid og var mer krevende enn antatt. Bedriften måtte bruke en drøy uke på å få det i orden. I den tiden var den ansatte borte fra arbeidsplass, slik at alt på arbeidsplassen var konvertert til hennes nye og riktige identitet som kvinne.

Aker Solutions MH presiserer at det ikke bare handler om prosessen med å komme ut og skifte kjønn, men også om å være tilfreds. – Personen jobber fortsatt i bedriften og trives. Hun fortsatte med de samme oppgavene i samme stilling, og er nå tillitsvalgt.

I ettertid har alle ansatte fått tilbud om kurs i cross cultural awarenesss (kurs i kulturell bevissthet). Det er viktig å skape en inkluderende arbeidsplass, der det er rom for mange og høyt under taket. Når det er plass for alle finnes det en romslighet for ulike kulturer og ulik bakgrunn, og vi klarer å skape et fellesskap for alle. Personalsjefen sier at de tror det lønner seg, også økonomisk. – Vi tror vi blir mer effektive og klarer å holde på folk og kompetanse.

Under Skeive Sørlandsdager i 2011 fikk Aker Solutions og Jannicke Sommer Eklund i fellesskap Homofrydprisen. Bedriften fikk den for prosessen de tilrettela i forbindelse med å bytte kjønn, og Jannicke for sin uredde og offentlige rolle som foregangskvinne for menneskers rett til å være seg selv.

Artikkel i Fedrelandsvennen om Homofrydprisen

Dette innlegget ble publisert i Arbeidsgiver, Trans. Bokmerk permalenken.